Tudomány

Tovább halasztják az Endeavour indítását

Ismét, immár másodszor halasztotta el az amerikai űrkutatási hivatal az Endeavour utolsó útját; a NASA szerint az űrsiklón észlelt műszaki hiba helyrehozatala a tervezettnél több időt vesz igénybe.

Az Endeavour indítását eredetileg április 29-re tűzték ki, de három órával a start előtt az 1. számú segédhajtómű fűtőberendezésén elektronikai meghibásodást észleltek, ezért május 2-ra halasztották az indítást.

A NASA közölte vasárnap, hogy a hétfőre áttett indításra sem kerülhet sor, mert a hiba helyrehozatala a vártnál több időt vesz igénybe: le kell cserélni a meghibásodott berendezést, majd az újat tesztelni kell. Az Endeavour így legkorábban május 8-án indulhat el utolsó űrbéli küldetésére.

Az április 29-i floridai fellövésen az előzetes bejelentések szerint jelen lett volna Barack Obama elnök és családja, valamint a legénység parancsnokának, Mark Kellynek a felesége, a lábadozó Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő is, akit januárban fejbe lőtt egy merénylő. Az eseményre összesen 750 ezer embert vártak.

Az Endeavournek ez lesz az utolsó, 25-ik útja. A NASA várhatóan júniusban még elindítja az Atlantist, és ennek visszatérte után befejeződik az 1981 áprilisában kezdődött amerikai űrrepülőgép-program.

Az Endeavour egy olyan berendezést szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra, amely a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri, és a vele végzett kísérletek a világegyetemről alkotott tudást pontosítják. A héttonnás berendezés elkészítése 14 évet vett igénybe, és 1,5 milliárd dollárba került.

A 14 naposra tervezett út során az űrsikló legénységének négy űrsétát kell majd végrehajtania.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a küldetésről (NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik