Tudomány

Rádióhullámokat gerjeszthetnek a baktériumok?

Egy francia tudós 2008-ban már megmérte a baktérium-rádiót. Vajon a jövőben sikerül megismételni kísérletét?

2009-ben egy új tanulmányban a francia Luc Montagnier – aki a HIV vírussal való kutatásai miatt 2008-ban orvosi Nobel-díjat kapott – az állította egy speciális bakteriális DNS gerjeszthet rádióhullámokat. A baktériumokban található DNS gyakran alkot hurkot a baktériumban, melyben szabad elektronok képesek mozogni. A nanovezetékként működő DNS hurkokban az elmélet szerint egy átmeneti frekvenciatartomány képződik, mely 0,5, 1, és 1,5 kilohertz között ingadozik.

A bakteriális rádiójeleket Montagnier E. Coli – Escherichia coli bélbaktérium – telepeken mérte, de a biológusok körében megfigyelése parázsló vitákat gerjesztett, és a biológus közvélemény nem fogadta el hivatalosan az eredményeit, mivel a kísérletet nem tudták megismételni.

A napokban azonban egy újabb tanulmány látott napvilágot, mely egy biztos módszert közöl arra nézve, miként mérhetnék újra az E. Coli telepek “rádióadását”.

Vajon sikerül befogni a DNS-csatornát? Tényleg sugározhat adást az E. Coli? A kérdésekre választ adhat a Northeastern Egyetem tudósainak legújabb mérési eljárása.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a “baktérium-rádióról”! (Popular Science)
Elektromágneses jelek baktériumokban (arXiv)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik