Tudomány

Csernobil ma [videó]

24.hu
24.hu

2011. 04. 26. 10:09

25 évvel a végzetes tragédia után állatok és növények foglalták vissza a zónát. A ropogó Geiger-számláló és az emberi hulladék ugyanakkor arra figyelmeztet: az atomkatasztrófák hatásai még ma is kiszámíthatatlanok
Korábban a témában:

A csernobili atomkatasztrófa 1986. április 26-án történt az ukrajnai Pripjaty és Csernobil városok melletti atomerőműben. Ez az eset volt az atomenergia felhasználása történetének legsúlyosabb katasztrófája.

A védőépületek hiánya miatt radioaktív hulladék hullott a Szovjetunió nyugati részére, valamint Európa más részeire és az Egyesült Államok keleti részére.

A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyeződtek, kb. 200 000 embert kellett kitelepíteni. A radioaktív hulladék kb. 60%-a Fehéroroszországban gyűlt fel.

A Csernobilt ért katasztrófa után úgy gondolták, hogy a területen többgenerációnyi időre megszűnik az élet, de szűk negyedszázaddal később a reaktortól négy kilométerre, Pripjaty szellemvárosában az aszfalt repedéseiből gyomnövények és fák törnek az ég felé.

A lengyel Arkadiusz Podniesinski fejkamerával készült filmjén mutatja be, milyen a mai élet a zónában:

Chernobyl exploration [ENG version] from Arkadiusz Podniesinski on Vimeo.

Talán sohasem tudjuk meg pontosan mi történt huszonöt évvel ezelőtt Csernobilban. Az atomerőmű robbanásában ketten vesztették életüket. Halálos dózisú sugárzás érte a tűzoltókat és az atomerőművi dolgozókat. Közülük 28-an haltam meg rövid idő alatt.

Egy emberrel szívroham végzett, négyen helikopter balesetben vesztették meg életüket. 2004-ig bizonyíthatóan 14-en haltak meg a Csernobilban szerzett sugárbetegség következtében. A sugárzás azonban 4-5 ezer ember rákos megbetegedésében és halálában játszhatott szerepet.

Aki további képekre kiváncsi a témával kapcsolatban, annak ajánljuk Balogh Zoltán izgalmas fotóriportját a HVG.hu-ról.

AJÁNLOTT LINKEK:

Atomkatasztrófa – 25 éve történt a csernobili robbanás (Hír24)
300 évig tarthat Csernobil hatása (Hír24)
Csernobilt visszafoglalta a természet
(HVG)
Legendák a csernobili tragédiával kapcsolatban
(HVG)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.