Tudomány

A brit animáció megteremtője – Halász János születésnapja (1912)

Budapest, április 16. – Ezen a napon született John Halas (Halász János), aki feleségével , Joy Batchelorral világhírű animációs stúdiót hozott létre Angliában.

„Apám mindig magyarnak tartotta magát, ezen semmi sem változtathatott. Sohasem felejtette el a nyelvet, még csak akcentusa sem volt, ha megszólalt magyarul. Bűnösnek érezte magát, amiért a brit kormánynak készített propaganda filmeket, miközben a családja Magyarországon élt. Több testvérét, nagybátyját elhurcolták, haláltáborba vitték, többen túlélték a borzalmakat. Ő mindig a világbéke szellemében élt és alkotott. Az animáción keresztül akarta megmenteni a világot” – vallotta Vivien Halas édesapjáról, Halász Jánosról, aki animációs szakemberként világhírnevet szerzett – Angliában, John Halas néven.

Halász János 1912. április 16-án született Budapesten egy félig zsidó családban, hetedik gyerekként. Kezdetektől érdekelte a művészet, nagy hatással volt rá a Bauhaus mozgalom, grafikusként, plakátrajzolóként dolgozott. 17 évesen otthagyta az Est-lapokat, Párizsba ment, de egy év után hazatért. Bortnyik Sándor grafikusiskolájában lett asszisztens, majd elkezdett érdeklődni a filmek iránt.

Automania 2000 – részlet az Oscarra jelölt filmből:

A műhelyben ismerkedett meg Macskássy Gyulával és Kassowitz Félixszel, valamint George Pallal. Közösen alapították meg a Nagymező utcában az első hazai rajzfilmstúdiót. 1936-ban egy kisfilm gyártására Angliába utazott, ahol felkérték, virágoztasson fel egy stúdiót. A Liszt Ferenc gyermekkorát bemutató kisfilm forgatása közben ismerkedett meg Joy Batchelorral, az akkor már befutott rajzolóval. Közösen tértek haza Budapestre, de a II. világháború után menekülniük kellett. Londonban egy ideig Moholy-Nagy László adott nekik munkát.

1940-ben aztán a szakmailag egymást kiegészítő házaspár létrehozta a Halas and Batchelor Studiót. Európa legnagyobb rajzfilmstúdiójában a tévésorozatok, reklámok (például a BP, a Kellogs, a Guiness számára), rajzfilmek mellett oktató- és ismeretterjesztő filmek (például a WHO felkérésére) százai készültek. A stúdió a brit kormány felkérésére hetven antifasiszta oktató- és propagandafilmet készített.

Az Állatfarm részlete – a stúdió legismertebb filmje volt:

A nagy áttörést az 1954-ben készült, Állatfarm jelentette, ez volt az első egészestés film Európában, több mint húsz nyelvre fordították le. A regény vége nem tükröződött vissza a filmben, Halász úgy gondolta, a gyerekek nem mehetnek haza szomorúan a mozikból, ezért „győztek” az állatok a filmben (egy amerikai üzletember rendelte meg a filmet, egyesek szerint a kommunista propaganda ellen).

John Halas 1963-as Automania 2000 című filmjét Oscar-díjra jelölték. 1951-ben Halas nevéhez fűződött az első sztereó rajzfilm A bagoly és a cica címmel, mint ahogy az első bábfilmet is ebben a stúdióban készítették (Szobor a hajó orrán). Kass János készítette a grafikákat a Dilemma című filmhez, ez volt az első komputer-animációs film 1981-ben.

Jacksons 5 a Halas and Batchelor stúdiótól:

John Halas 2500 animációs film elkészítésében vett részt, tizenkét könyvet írt a témában. Folyamatosan járta a fesztiválokat, járt a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is 1988-ban, akkor a zsűri elnöke volt. 1995. január 20-án bekövetkezett haláláig ő volt az általa alapított Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) tiszteletbeli elnöke. Egész életét az animáció hatotta át, Az animáció mesterei címmel könyvet is kiadott (a magyarok közül Dargay Attilával, Nepp Józseffel és Jankovics Marcellel foglalkozott).

Vivien Halas ma is gondozza a stúdió gyűjteményét egy Lewis nevű városkában, és mindent megtesz azért, hogy a stúdió egykori munkássága méltóképpen fennmaradjon az utókor számára.

Az archívum nagyobb része Farnhamben, a University of Creative Arts egyetem műhelyében található.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Halas and Batchelor Studio weboldala (halasandbatchelor.co.uk)
A stúdió az IMDB-en (imdb.com)
Képek John Halasról (fotomuveszet.hu)
Apám a világot akarta megmenteni (filmhatter.hu)
Kollekció a stúdió munkáiból (youtube.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik