Tudomány

Az állatok előre érzik a katasztrófákat?

Administrator
Administrator

2011. 03. 31. 14:45

A cunamik több tízezer halottat hagytak hátra maguk után, de partra vetett halakon kívül szinte egyetlen állati tetemet sem találtak. Vajon miért?
Korábban a témában:

Az állatok java része felismeri az életére leselkedő különleges veszélyeket, sőt képesek katasztrófák előrejelzésére is.

A patkányok már a középkorban megtűrt állatok voltak a hajók raktáraiban és a legénység szállásán, hiszen “időben” jelezték, ha süllyedt a hajó.

Nagyobb vihar közeledtére sok állat viselkedése megváltozik, gondoljunk akár az “alacsonyabban szálló” madarakra, vagy a felbolyduló hangyabolyra. Vannak állatok, amelyek még a földrengést is jelezni tudják, csak nekünk, embereknek legyen “fülünk” felfogni a jelzésüket.

ÁLLATI “HATODIK ÉS HETEDIK” ÉRZÉKEK

Hagyományosan öt érzéket – látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás – szoktunk elkülöníteni. Ha tágabb biológiai értelemben vesszük, akkor az állatoknak nemcsak hatodik, hanem hetedik, nyolcadik, sőt ki tudja hányadik érzékük is van.

A ráják, cápák például érzékelik elektromos mező változásait. A vörösbegyek a mágneses mező eltéréseit észlelik. A baglyok és az elefántok füle az infrahangokra kényes. Az árnyékhalfélék érzékelik a föld alatti hanghullámokat.

Japán tudósok régóta tanulmányozzák az állatok viselkedését, hogy annak alapján előre jelezhessék a rengéseket, eddig azonban nem értek el statisztikailag értékelhető eredményt.

Az orosz és a kínai kutatók viszont bizakodóak, mert egy-két rengést már sikerült előre jelezniük állatkísérleteik alapján.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mi mindent vesznek észre az állatok, amit mi nem? (Washington Edu)
Állati érzékek (About.com)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.