Tudomány

Ebből lett a telefon

Íme az a rajz, mely egy új világ alapjait rakta le.

Nem lenne tömegkommunikáció, nem lenne mobil, okostelefon, internet, ha 135 éve Alexander Graham Bell és Elisha Gray nem próbálkozik a hangok jelként való átvitelével.

A távbeszélő ötlete az amerikai Bostonban született meg. Egy francia távíróműszerész – nevezetesen Charles Borseul nevű úriember – gondolata nyomán, mely szerint hangot is lehetséges hálózaton továbbítani.

Bell 135 éve március 7-én kapta meg 174.465-ös számon szabadalmát. Sokak szerint ez volt a valaha bejegyzett legértékesebb találmány! A szerkezet működését Bell következőképpen határozta meg: “eljárás, illetve szerkezet a beszéd és egyéb hangok telegrafikus átvitelére… a beszédet és egyéb hangot kísérő levegőmozgáshoz hasonló elektromos hullámmozgás útján”.

A történet nem lenne elég izgalmas, ha Elisha Gray szintén nem március 7-én kért volna szabadalmat messzeszólójára, de Bell pár órával megelőzte. Így őt tekintik a telefon atyjának.

A vázlat, mely a telefon elvét őrzi, a mai napig fennmaradt az amerikai kongresszusi könyvtár jóvoltából. Íme ez Bell eredeti elképzelése, a telekommunikáció 19. századi “alaprajza”:

AJÁNLOTT LINKEK:

A szkeccs nagyobb felbontásban (Gizmodo)
Egy könyv az információtechnológia kezdeteiről (Victorian Internet)
160 éve született a telefon atyja (SG.hu)
Bell vázlatok a Kongresszusi könyvtárból (Library of Congress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik