Tudomány

Primitív dínó 190 millió évvel ezelőttről

Administrator

2011. 02. 20. 10:55

Új dinoszauruszfajt fedeztek fel az Antarktiszon.
Korábban a témában:

gy ismeretlen dinoszauruszfaj maradványait fedezték fel amerikai paleontológusok az Antarktiszon, a primitív őshüllő a kora jura korban, 190 millió évvel ezelőtt élt, amikor a hatodik kontinensen mérsékelt égövi klimatikus viszonyok uralkodtak.

A paleontológusok a Transzantarktiszi-hegységben, a Kirkpatrick-csúcson 2000 méteres magasságban táboroztak három hónapon át, s naponta helikopter szállította a szakembereket a feltárások helyszínére, 3810 méteres magasságba.

Az eddig ismeretlen faj képviselőjének fosszíliáját feltáró kutató feltételezése szerint a 1,2-1,5 méteres ősgyík a madármedencéjűek (Ornithischia) rendjéhez tartozhatott, s rokonságban lehetett a fabroszauruszokkal, vagy a heterodontoszauruszokkal. Előbbieknek hátsó végtagjaik hosszabbak voltak, mint az elülsők, két lábon közlekedtek, állkapcsukban pedig aprócska fogak sorakoztak. Az 1 méter hosszú heterodontosaurus (“különbözőfogú gyík”), három különböző alakú foggal rendelkezett. Az állkapocs elülső részén, a csőr mögött levő kisméretű fogakat valószínűleg a levelek és szárak levágására használta. Beljebb egy pár agyarszerű fog helyezkedett el, amelyek a párkeresésben játszhattak szerepet, de voltak magas, négyszögletű fogaik is, amelyek a rágásra szolgáltak. Miközben az állat rágott, húsos pofája tarthatta a szájában a táplálékot. Az ismeretlen madármedencéjű dinoszaurusznak a lábszár- és lábfejcsontjai kerültek eddig elő.

Thomas Holz, a Marylandi Egyetem professzora szerint az új lelet hozzájárul a dinoszauruszok evolúciójának a megismeréséhez, hiszen a sokkal nagyobb stegosaurusok, ankylosaurusok, vagy a kacsacsőrű dinoszauruszok “előfutárának” tekinthetők. “A dinoszauruszkor hajnalán éltek. A növényevő dinoszauruszok között +nyulak+ voltak: aprók, szaporák és fürgék, nem rendelkeztek kifejlett páncélzattal. Nem ragadják meg a képzeletet, nem róluk mintázzák a játékdínókat, de mégis ahhoz a “törzshöz” tartoztak, amelyből a legnagyobb testű növényevők erednek ” – magyarázta Thomas Holz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.