Tudomány

Megállhat a fúrás a Vosztok-tavon

Egy hét alatt ötven métert kell átfúrniuk a kutatóknak, hogy a több millió éve érintetlen tó vízéből mintát vehessenek.

Úgy tűnik kifutnak az időből a szentpétervári tudósok. Az antarktiszi nyár hamarosan véget ér, és akkor egészen decemberig megállnak a munkálatok a Vosztok-tónál, amely során biológusok új típusú létformákat keresnek.

Az orosz csapat így éjjel-nappal fúr váltott műszakban. Egyes szakértők még mindig aggódnak amiatt, hogy a 14 millió éve érintetlen tó vízébe egyszondát eresztenek, azzal beszennyeződik a világ egyik legérintetlenebb és legelzártabb ökoszisztimája.

A Vosztok-tavat négy kilométer vastag jégpáncél takarja az utolsó nagyobb jégkorszak óta. Kutatók már a kilencvences évek óta szeretnének mintát venni az Antarktisz titokzatos tavából, melynek a felszíni jégtakaróján mikrobák nyomait találták.

A jelentések szerint a fúró már elérte a 3700 métert. 3600 méter után a jég változó szerkezetűvé vált, s olyan keménységű, akár az üveg, ez akadályozta a munkálatok folytatását. Jelenleg ötven méter van hátra a jég aljáig, és a tudósoknak már csak egy hetük maradt.

Jó hír azonban, hogy az eddig vett fúrási mintákból sikerült mikroorganizmusokat kimutatni, melyek valószínűleg a tó alján, a melegebb, folyékony vízben is létezhetnek. Akárhogy is haladnak, a tudósok február 6-án el fogják hagyni a Vosztok-bázist.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a munkálatokról – angolul (BBC News)

Új típusú élet az Antarktiszon? (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik