Tudomány

Új típusú élet az Antarktiszon?

A Vosztok-tó vize 14 millió éve érintetlen. Orosz tudósok végre átfúrhatják a titkokat rejtő jégpáncélt.

Az antarktiszi Vosztok-tó a furcsa és bizarr élőlények kincsesbányája lehet orosz biológusok szerint. A tó 14 millió éve, a miocén korszak óta érintetlen. Vize egy négy kilométer vastag jéglap alatt rejtőzik, amely alá még soha nem hatolt le fúró.

A miocén korban – amikor még éltek masztodonok és az első emberszabásúak megjelentek – indult meg az a lassú lehűlési folyamat, amely később a jégkorszakot váltotta ki. A Vosztok-tó is ebben az időben jegesedett el.

A Vosztok-tó metszete:

A különleges orosz tó állapota hasonlít a Jupiter és a Szaturnusz fagyott holdjainak fagyott felszínére. Az asztrobiológusok izgatottan várják, hogy kiderüljön, rejtőzik-e élet a tó jege alatt. Korábban a tavat fedő jégben találtak már mikrobákat, így ha sejtésük beigazolódik, a jég mélyén eddig ismeretlen létformák rejtőzhetnek.

Az expedíció különlegessége, hogy az Antarktisz-egyezmény miatt eddig hivatalosan tilos volt lefúrni a tóba a kontinens eredeti állapotának megóvása érdekében. Az orosz csapat 1990-ben kezdett fúrásokat a területen, 1998-ban már 3580 méternél jártak, amikor leállították a munkálatokat.

A jégpáncélban december vége óta 3725 méternél áll a hőfúrófej, melyet az utolsó 20-30 méteren kamerával szerelnek föl.

Az áttörés néhány héten belül bekövetkezhet. A tudóscsoport optimistán várja, hogy január végén mintát vehessen az évmilliók óta érintetlen vízből. Ha ez mégsem következne be a következő antakrtiszi nyáron, jövő decemberben folytathatják a munkát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a Vosztok-tavi expedícióról (New Scientist)

Részletesebben a Vosztok-tóról angolul (earthsci.com)

Januárban elérhetik a Vosztok vizét (SG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik