Tudomány

“Conan” a baktérium évmilliókig élne a Marson

Tudósoknak sikerült kimutatniuk egy baktériumféléről, hogy képes lenne több millió évig élni a Marson.

A Deubicoccus radiodurans baktérium – mely ellenálló viselkedése miatt Conan fantasy-figuráról kapta becenevét – akár a Marson is élhetne, vélekedik Lewis Dartnell a Londoni College Egyetem asztrobiológusa. Kollégáival sikeresen szimulálta a marsi körülményeket – a -79 Celsius fokos átlaghőmérsékletet, a magas gamma sugárzás dózist, mely a marsi talajban 30 centiméter mélységig “befurakodhat”.

A csapat elmélete szerint, ilyen feltételek mellett körülbelül 1200000 év alatt csökken a baktériumok száma az eredeti méretéről a populáció egymilliomod részére.

Korábbi tanulmányok már kimutatták a baktériumok azonban négyszer annyi sugárzást viselhetnek el a marsi hidegben, mint szobahőmérsékleten. Fagyott állapotban ugyanis kevesebb kárt szenvednek el a sugárzásoktól, s ez javítja túlélésük esélyüket.

Dartnell kutatócsapata három új baktériumtörzset szigetelt el az Antarktisz “száraz” vidékein, ahol a hőmérséklet télen -40 Celsius fok alá csökken.

A kutatók azt találták, hogy ilyen körülmények között is a Proteobacterium-ok – mint az E. Coli – száma 117 ezer év alatt mindössze csak egymillió példányra minimalizálódna. A kísérleteket azonban vákuumban is meg kell ismételni annak érdekében, hogy megtudjuk, miként viselkednek a mikrobák a bolygóközi térben, és milyen veszélyeket rejt mindez az űrutazás során.

Cassie Conley, a NASA szakembere optimistán így nyilatkozott a felfedezésről: “Minél többet megtudunk a földi életről, annál valószínűbb tartjuk, hogy fenn tudott maradni az élet a Naprendszer más területein is.”

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a zord körülményeket kibíró baktériumról (New Scientist)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik