Tudomány

Egy angol felvesz egy magas kalapot (1797)

London, január 15. – A legenda szerint ezen a napon hordanak először cilindert a brit fővárosban.

Először a frakk kiegészítéseként használták a cilindert – az angolok és a franciák voltak ebben úttörőek. A szó egyébként görög eredetű, jelentése kürtőkalap.

A XVIII. század végén nagy változások zajlottak le a divatban, a férfiak egyre konzervatívabbak öltözködtek, egy idő után majdnem mindenki ugyanúgy nézett ki egy-egy társasági eseményen. Egy korabeli lap szerint még nem voltak túl magasak ezek a cilinderek, oldalt pedig fel volt hajtva a karimájuk.

Cilinder készítése egy londoni műhelyben:

TOP HATS

A francia forradalom is közrejátszott abban, hogy kevés variációs lehetősége volt a férfiaknak. 1789-ben a versailles-i nemzetgyűlésen a képviselők cilinderben és frakkban jelentek meg. Angliában az első selyemkalapot 1793-ban George Dunnage készítette Middlesex tartományban. Valamiért a történetírás mégis az 1797. január 15-i dátumot jelöli meg a cilinder első „nyilvános fellépéésnek”.

Minden társadalmi osztály használta a 19. században, de az anyaga különbözött attól függően, ki, melyik „kasztba” tartozott. A 20. században már elterjedt a különböző színű cilinderek sora, leginkább a sötétszürke. Nagyon gyakran sétapálca vagy esernyő illett mellé, de az I. világháborúra vesztett népszerűségéből.

Fred Astaire a Top Hat (Cilinder) című filmben (1935):

Érdekesség, hogy egy idő után a felső középosztály szimbólumává, majd a kapitalizmus szimbólumévá vált egyes karikatúrákban és animációs filmekben. Uncle Sam is ezt viselte, így az amerikai hatalom megtestesítőjeként tűnt fel ez a ruhadarab is.

A cilinderrel összefüggésbe hozható a bűvész szakma is. A bűvész trükkök egyik kelléke a cilinder, amelyből folyton előtűnik valami. Ezt a trükköt először 1814-ben, egy Comte nevű francia bűvész alkalmazta, amikor egy fehér nyulat varázsolt elő a „kalapból”.

Buster Keaton mini jelenete a cilinderrel:

Manapság még gyakran használják operába menet vagy különböző rangos lóversenyeken, elsősorban természetesen Angliában.

AJÁNLOTT LINKEK:

A cilinder története (erdekessegekrekordok.network.hu)
Cilinder típusok (villagehatshop.com)
Fred Astaire egy jellegzetes szerepe (youtube.com)
A cilinderről (wikipedia.org)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik