Tudomány

Százhetvenezer éve öltözködünk

Az első emberek az utolsó jégkorszakban már viseltek öltözéket.

Az Afrikában megjelent modern ember egymillió évvel ezelőtt veszíthette el majom-szerű szőrzetét, derül ki a bőr genetikai elszíneződéseinek vizsgálataiból. Őseink egy ideig meztelen testtel, s viszonylag kevés szőrrel élték mindennapjaikat.

Az utolsó jégkorszakkal változott meg meg minden – mutatnak rá a Floridai Természettudományi Múzeum tudósai -, akik a tetvek elterjedését vizsgálták az emberősök testén. Az ősemberek rájöttek, a testüket takaró bőrök és szőrök előnnyel járnak, hiszen védte őket a hideg elől, és így északabbra is felfedezőutakat tehettek. Egyszerűbbé vált az életük ezzal, hogy ruhákat öltöttek magukra, a fejtetűk pedig alkalmazkodtak az új módihoz. Az első ruhatetű léte 170 ezer évvel ezelőttre tehető, ekkor kezdtek el öltözködni az emberek.

Egy 2003-ban megjelent tanulmány 107 ezer évesnek tartotta az első ruházat megjelenését. A floridai kutatás legújabb számításai szerint a fordulat már hetvenezer évvel korábban megtörtént. A legkorábbi régészeti leletként dokumentált ruhadarabok közel tízezer évesek. Cipőt az emberiség 60-100 ezer éve visel.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben az első ruhákról – angolul (Discovery News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik