Tudomány

Fémhabból környezetvédő jégoldó

Környezetbarát anyagok alapanyagaként használhatják a jövőben az űrben is járt miskolci fémhabot.

Az úgynevezett fémhabok ipari alkalmazásában érdekelt orosz Nexis cég akusztikai elemként kívánja hasznosítani a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány miskolci intézetében kifejlesztett új típusú fémhabot.

A jövőbeni együttműködésben környezetbarát anyagok fejlesztése szerepel, köztük speciális jégoldó, az utak jégmentesítésére használható nanotechnológia anyagokat készíthetnének a speciális habból.

A miskolci intézetben már több éve végeznek fémhab fejlesztéseket. 2006 óta pedig nanotechnológiai tanulmányokkal bővült. Az orosz ipar a kutatás-fejlesztés területén jelentős megrendelőnek tekinthető számunkra –tette hozzá Babcsán Norbert, aki a fémhabgyártás terén nemzetközileg is elismert kutató. Megjegyezte azt is: nem kizárt ezen speciális anyagok miskolci gyártása sem.

A magyar fémhabot 2010. elején vitték magukkal asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra. Ez volt világon a második magyar anyagtudomány kísérlet, amit az űrben hajtottak végre.

MIRE JÓ A FÉMHAB?

A fémhabok könnyű súlyuk miatt ideális szerkezeti alapanyagai lehetnek közlekedési eszközöknek, például autóknak, hajóknak vagy repülőgépeknek, hangelnyelő képességük segítségével pedig a környezet zajterhelése csökkenthető jelentősen. A fémhab ipari alkalmazása iránt nagy a kereslet, ezért van szükség a gyártási folyamat minél jobb megismerésére.

AJÁNLOTT LINKEK:

Magyar űrsör Föld körüli pályán (Origo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik