Tudomány

Napfogyatkozás képekben

Európa nagy részén köd nehezítette a látási viszonyokat. A lengyelek derűs időt fogtak ki. Krakkóból jól látszott a "napharapás".

Az európai földrész nagy részén uralkodó ködös téli idő megakadályozta a keddi részleges napfogyatkozás élvezetét, de akadtak helyszínek, ahol látható volt a ritka jelenség.

A keddi napfogyatkozást Jeruzsálem felett észlelték először, majd az európai országok következtek.

A téli időjárás azonban más országokban is közbeszólt, Svájctól Oroszországig éreztette hatását.

A napfogyatkozás legnagyobb kiterjedésére Svédországban lehetett számítani, az északi országban a Nap 85 százalékát takarta a Hold. A svédeknek igen ritkán nyílik alkalmuk hasonló égi játék megfigyelésére, teljes napfogyatkozásra 2126-ig kell várniuk.

Szerencsésebbek voltak viszont a lengyelek, Krakkó felett derült volt az ég, a televízió képernyőjén azonban az egész ország nyomon követhette a jelenséget.

A napfogyatkozás Oroszország európai részén, így Moszkvában is észlelhető lett volna, a fővárost azonban sűrű köd borította a jelenség idején. A napfogyatkozás moszkvai idő szerint 10.38-kor kezdődött, 12.04-kor ért véget, és a Hold a Nap felületének 81,2 százalékát takarta el. Semmi sem látszott azonban a sűrű ködben.

AJÁNLOTT LINKEK:

Napfogyatkozás fotók Európából (The Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik