Tudomány

Elnyelte a köd a napfogyatkozást

"Napfogyatkozás elnapolva, mert nem volt felhőfogyatkozás." Magyarországon alig lehetett látni, de azért készült róla videó.

A január 4-i napfogyatkozás Magyarország nagy részén nem volt látható a felhők és a sűrű köd miatt. A legszerencsésebbek az ország észak-nyugati részén, Győr és Sopron környékén élők voltak.

Budapesten a Polaris Csillagvizsgáló hiába nyitott ki nyolc órakor a napfogyatkozás alkalmára. A fővárosból csak a szürke fellegeket lehetett csak látni.

A Nap “felhőkbe burkolózott” Miskolcon is – ahonnan a fogyatkozást majdnem 80%-ban lehetett volna megfigyelni a magyar nagyvárosok közül.

Napfogyatkozás Bükben – videó:

Az idokep.hu-ra volt, aki egy megharapott almát töltött fel a nap helyett. A Twitteren a felhasználók poénos szlogenekben fejezték ki csalódottságukat. Volt aki azzal viccelődött a valójában 76-78%-os fogyatkozás teljes volt, hiszen semmit sem lehetett látni a szürke fellegektől.

Budapestről a napfogyatkozás 8:04 perckor kezdődött. a fogyatkozás maximuma 9:27 perckor következett be. A sötétség nagysága fővárosunkban 78%-os volt, azaz a Hold a napkorong 78%-át takarta ki. A fogyatkozás 10:57 ért véget.

A fogyatkozás mértéke lakóhelyenként változott. A napfogyatkozás sávja az északi félteke eurázsiai részén Skandináviától kezdve egészen Indiáig húzódott. A legnagyobb fogyatkozást Svédország lakói követhették figyelemmel. Itt 85%-ban sötétült el a horizonton úszó napkorong.

AJÁNLOTT LINKEK:

Képek Sopronból (Kisalföld)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik