Tudomány

Napfogyatkozással indul az új év

Január negyedikén a reggeli órákban eltűnik a Nap háromnegyede.
Kapcsolódó cikkek

Január 4-én, kedden reggel nyolc órától részleges napfogyatkozásnak lehetünk tanúi. Az égi jelenség Európa nagy részén látható lesz, így hazánkban is.

A napfogyatkozás 8 óra után pár perccel kezdődik. Ekkor a Nap még csak 3-5 fok magasan jár a látóhatár felett, és miközben egyre feljebb emelkedik az égen, a Hold sötét korongja egyre nagyobb részét takarja el.

A jelenség maximuma fél tízkor következik be. Budapestről központi csillagunk 77,7 százaléka fog a Hold árnyékába borulni. A sötétség maximuma a magyar nagyvárosok közül Miskolcról nézve lesz a legnagyobb, itt a fogyatkozás 78,6 százalékos lesz.

Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg. Többféle napfogyatkozás létezik, teljes, gyűrűs, részleges és teljes és gyűrűs egyszerre, ezt hívják hibrid napfogyatkozásnak. Január 4-én részleges napfogyatkozás lesz.

A részleges sötétség sávja az Északi-tengertől egészen Észak-Afrikáig és Indiáig vonul. Az 1999-es Magyarországról érzékelhető teljes napfogyatkozáshoz hasonló teljes árnyék ezúttal a bolygónkra nem vetül. A fogyatkozás legteljesebb maximuma – a Nap 85%-os “eltűnése” – Svédországból figyelhető majd meg.

A Hold árnyékának mozgása január 4-én: (NASA animáció)

Ha nem akarunk látáskárosodást szenvedni, a Napba nézni csakis különleges, napfogyatkozást néző védőszemüvegben szabad!

AJÁNLOTT LINKEK:

Összefoglaló a január 4.-i napfogyatkozásról (Origo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik