Tudomány

Gyógyszerrel lesz gyógyítható a kóma?

Kiderült az általános altatás nem mély alvás, hanem egy visszafordítható kóma.

“Az általános anesztézia gyógyszeres kóma, nem alvás” – hangsúlyozta Nicholas Schiff, a New York-i Weill Cornell Orvosegyetem munkatársa, a kutatás egyik vezetője.

A kutatók az alvás, az anesztézia és a kóma állapota közötti különbségeket és eltéréseket tárták fel. Mint megállapították, csak igen kis átfedés van a legmélyebb alvási stádium és az anesztézia legfelszínesebb fázisa között.

Míg alváskor általában különböző mélységű fázisok sorozatán megy keresztül valaki, az általános anesztéziában a pácienseket jellemzően egy mélyebb állapotba juttatják, és ott is tartják egészen a műtét végéig. Ez az állapot leginkább a kómára emlékeztet.

“Az agy nagyon, nagyon nyugodttá válik. Az idegsejtek aktivitása drámaian lecsillapodik. Ugyanez a kómára is érvényes” – magyarázta Schiff, aki egyébként a kómából való visszatérés specialistája.

KÓMÁRA GYÓGYSZER?

A kutatók úgy vélik, annak tanulmányozása, ahogy a páciensek felébrednek műtét után a mélyaltatásból, segíthet abban, hogy kidolgozzanak egy jósló modellt a kómában lévők visszatérésére. Bár a kómából lassabban ébrednek fel a páciensek, Schiff szerint van átfedés a lezajló alapvető agyi mechanizmusok között. Ha erről a közös területről több információt sikerül begyűjteni, találhatnak vagy kifejleszthetnek olyan gyógyszereket, melyekkel felébreszthetnék a kómába esetteket.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az altatásról szóló új tanulmány angol nyelvű kivonata (The New England Journal of Medicine)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik