Tudomány

Melegíti a bolygót a por?

A nehéz, szálló por hatással lehet a globális felmelegedésre.

A por fontos szerepet játszik az éghajlat befolyásolásában, jelentették be egy tanulmányban a Nemzetközi Atmoszférakutató Intézet tudósai. A klímát befolyásoló porszemcskék 2 és 50 mikron nagyságúak. 50 mikron széles körülbelül egy emberi hajszál. Az értékskála alsó határa emberi szemnek láthatatlan.

A legkönnyebb szemcsék könnyen sodródnak a levegőben hosszú idei, s visszatükrözik a napfényt ezzel hűtve a bolyót. Azonban a nehezebb por magába szívja a meleget, s megőrzi azt az atmoszférában.

A nehéz darabok csak pár napig maradhatnak a levegőben, de ez is befolyásoló erővel bírhat. Az eddigi számítógépes klímamodellek nem nagyon foglalkoztak velük. A nehéz szemcsék sűrűsége a levegőben nyolcszor nagyobb, mint eddig gondolták. A por a havas területeken sem biztonságos, mivel bepiszkítja a fehér felületet, s koszos jégkristályok pedig gyorsabban olvadnak el, mint a tiszták, hiszen több hőt nyelnek el magukban.

A por ugyan nem akkora befolyásoló tényező a klímaváltozásban, mint a szén-dioxid mennyisége – egy fecske nem csinál nyarat -, azonban a tudósok szerint, egy “porszemnyit” mégis befolyásolhat az éghajlaton. A por hatását tehát érdemes komolyan venni, és beépíteni a klímamodellekbe.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk angolul a por befolyásoló szerepéről (io9)

A kutatók közleménye (UCAR)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik