Tudomány

Klímaváltozás: a helyzet rosszabb, mint gondoltuk

Az éghajlatváltozást még nehezebb lesz feltartóztatni, mint eddig gondolták - jelentették be német kutatók.

Még ha sikerülne is a szén-dioxidnak a légkörből való elvonásával lehűteni a bolygót, a lehűlés akkor is tízszer annyi ideig tartana, mint az üvegházhatású gázok okozta felmelegedés, ami pedig azzal járna, hogy a globális tengerszint még kétszáz évig emelkedne – közölte a Potsdami Éghajlati Következményeket Kutató Intézet (PIK) a Die Welt című német lap szerint. A kutatás az Earth System Dynamics című szaklapban jelenik majd meg rövidesen.

A mexikói Cancúnban folyó ENSZ-klímakonferencián jelenleg arról folynak a tárgyalások, hogyan lehetne a globális felmelegedést két Celsius-fokon belül tartani az ipari forradalom előtti szinthez képest. Ám ha csak másfél fokkal nő az átlaghőmérséklet, a tengerszint 2250-ig akkor is 30 centiméterrel emelkedhet. Ha pedig továbbra is a jelenlegi mértékben bocsát ki az emberiség üvegházhatású gázokat, több mint két méterrel emelkedik a tengerszint, sőt 2500-ban sem csökken majd.

A mindössze 1,5 fokos felmelegedést úgy lehetne elérni, ha 2015-től apadnának a kibocsátások, és 2070-től sikerülne kivonni a szén-dioxidot a légkörből. A klímacsúcs sikerét veszélyezteti azonban, hogy több tagállam is jelezte: nem hajlandó megújítani a kibocsátás visszafogására 1997-ben életbe léptetett Kiotói Jegyzőkönyvet. A Guardian brit hírportál úgy értesült, hogy az orosz delegáció az ájszakába nyúló csütörtöki ülésen deklarálta: Moszkva nem hajlandó a protokoll meghosszabbítására. Először Japán jelentette ki, hogy nem járul hozzá a 2012-ben lejáró megállapodás felújítására.

A klímatárgyalás utolsó napjainak egyik legjelentősebb eseménye Indiának az a bejelentése volt, hogy – korábbi álláspontjával ellentétben – hajlandó lenne a jövőben jogi kötelezettségekkel járó kibocsátáscsökkentési vállalásokat tenni. India a világ harmadik legnagyobb kibocsátója az üvegházhatást kiváltó gázoknak Kína és az Egyesült Államok után. A tárgyalódelegációk csütörtökről péntekre virradóra arról számoltak be, hogy néhány kérdésben már megoldották a szövegezési és záradékokkal kapcsolatos nézeteltéréseket. Más területeken, mint a fejlett, illetve fejlődő országok által vállalt károsanyagkibocsátás-csökkentő intézkedések kérdésében, patthelyzet alakult ki.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kevesebbet fog füstölögni Kína (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik