Tudomány

A felmelegedés átírhatja a történelmet

Az olvadó jégnek köszönhetően letűnt korok emlékei kerülnek a felszínre és süllyednek a mélybe. A régészek aggódnak.

Henri-Paul Francfort francia régész a klímacsúcson tartott előadásában ugyan elismeri, hogy a globális felmelegedésnek köszönhetjük az 1991-ben megtalált 5300 éves harcost, a mumifikálódott Ötzit, azonban mégis félti a globális felmelegedéstől az eddigi eljegesedett sírhalmokat.

VESZÉLYBEN A JÉGSÍROK

Ilyen sírok találhatóak az Altáj-hegységben, az örök fagy birodalmában, ahol most a mélységben enged fel a talaj. A fagyott föld eddig megvédte a mumifikálódott tetovált holttesteket, melyeket lovaikkal, ruházutakkal és használati tárgyaikkal temettek el.

Most azonban olvad a jég, és mielőbbi cselekvésre lenne szükség a mélységben rejtőző kincsek védelmében. A Szibériában található mamutlelőhelyekkel is ez a helyzet, s nem lehet tudni, hogy még mennyi minden kerül a felszínre az olvadás következtében.

VÉGSŐ MEGOLDÁS A KÖLTÖZTETÉS?

Henri-Paul Francfort több régészeti helyszínt emelt ki, melyekre oda kell figyelni a klímaváltozás miatt. Ilyen a Szudánban található Meroé piramisok, a Kusita Királyság fővárosa, melyet állandóan károsítanak a homokdűnék.

2007-ben és 2009-ben az Ománt sújtó két ciklon teljesen betemetett i. e. V-VI. századból származó régészeti helyszíneket.

A régész szerint nem elégségesek az UNESCO eddigi erőfeszítései, s a világ összefogására lenne szükség.

A régészet az emberiség kollektív emlékezetének a része. Francfort akár olyan intézkedésektől sem riadna vissza, mint amilyen az Abu Szimbel sziklatemplom 1960-as évekbeli átköltöztetése volt.

Akkor az asszuáni gát szakadása miatt az épületegyüttes teljesen víz alá került volna. Azonban akkor közös régészeti összefogással szétszedték és átköltöztették az értékes építményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik