Tudomány

A klímaváltozástól didergünk

Tudósok szerint összefügg a bolygó felmelegedése az Európába beköszöntő hideggel.

Újabb kutatások szerint épp a magasabb hőmérsékletek okozzák a különösen hideg teleket. A németországi Potsdamban működő klímakutató intézet szakembere szerint mindennek hátterében a sarki jégtakaró olvadása húzódik meg.

A felmelegedés miatt a jégpáncél húsz százalékkal csökkent az utóbbi három évtizedben, az évszázad végéig pedig teljesen el is tűnhet.

A napsugarakat így egyre kisebb mértékben veri vissza a jég, ezáltal nagyobb mértékben melegítik a bolygó felszínét a sarkvidéken. A fogyatkozó jég miatt felborul a tengernyomás rendszere. Egy magasnyomású rendszer jelentős mértékben Európa felé tolja a sarkvidéki hideg téli levegőt.

Ezek az anomáliák megháromszorozhatják az extrémhideg telek esélyét Európában és Észak-Ázsiában. A fizikusok szerint azonban más magyarázatok is lehetnek a dermesztő telekre. Ilyen a Nap aktivitásának csökkenése, valamint a Golf-áramlat változása.

A tudósok kiemelték, hogy az utóbbi évek szokatlanul hideg európai telei nem csengenek egybe a világszerte zajló folyamatokkal, amelyek épp azt mutatják, hogy a 2010-es év a legmelegebb lehet a megfigyelések kezdete óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik