Élet-Stílus

A kesztyű nem véd a bacik ellen

A baktériumok ellen, úgy tűnik, nincs hatékonyabb módszer a rendszeres és alapos kézmosásnál.

A napidoktor.hu oldala számolt be arról a vizsgálatról, amit hat amerikai, kanadai és angol kutató végzett arra vonatkozóan, hogy mennyire védenek a kesztyűk a baktériumok szennyezésétől. A szakértők 1930-tól kezdve átvizsgálták az élelmiszer-biztonsági tanulmányokat, és arra jutottak, hogy kesztyűs kézzel gyakorlatilag több baktériumot juttatunk ételeinkbe, mintha csupasz kézzel nyúlnánk hozzá.

A kutatók szerint ennek hátterében az áll, hogy a kesztyű egyfajta hamis biztonságérzetet ad, így a viselője könnyelművé válik: azok, akik kesztyűt viselnek, ritkábban mosnak kezet köhögés, tüsszentés vagy mobiltelefonálás után, pedig már két óra kesztyűviselés után jelentősen nő a kézre telepedő baktériumok száma. Arról nem is beszélve, hogy a kesztyű esetleg elszakadhat úgy, hogy azt nehéz észrevenni.

A vizsgálat után a kutatók megállapították, hogy a kesztyű egyáltalán nem a legbiztonságosabb módja az ételszennyezés elkerülésének, helyette továbbra is a rendszeres, alapos kézmosást javasolják.

AJÁNLOTT LINKEK:

A káros baktériumok ellen nem véd a kesztyű (napidoktor.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik