Tudomány

Járni tudnak a baktériumok

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a pálcikaformájú baktériumok felegyenesedve is képesek mozogni.

A kutatók egy mikroszkóp segítségével figyelték meg a Pseudomonas aeruginosa baktérium viselkedését, majd az adatokat számítógéppel elemezték.

Kimutatták, hogy a biofilm kialakulását megelőzően az egyes baktériumok felegyenesednek, és így sokkal gyorsabban képesek haladni, mint fekve.

A lassú “laposkúszás” ezzel szemben sokkal célirányosabb mozgást tesz lehetővé. Mindkét mozgástípus hozzájárul a biofilm képzéséhez.

Maxim Gibiansky, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem szakértője és csapata azt remélik, hogy a mozgástípusok kutatásával felderíthetik, hogyan alkotnak úgynevezett biofilmet a kórokozó baktériumok.

A biofilmek többnyire ellenállnak az antibiotikumoknak is, mivel a bennük lévő baktériumokat nyálkaréteg védi.

A vizsgálat tárgyát képező Pseudomonas aeruginosa nevű rettegett kórházi kórokozó legyengült immunrendszerű betegeknél okozhat súlyos fertőzéseket például sebekben, a húgyutakban vagy a tüdőben. Ezek kezelése gyakran hosszadalmas és nehézkes, mivel a legtöbb antibiotikum hatástalan e baktériumokkal szemben.

BIOFILM

A legtöbb baktérium planktonos állapotú, azaz szabadon lebeg a vízben, de számunkra a baktériumok tapadt, rögzült formái a legveszélyesebbek.

Ezek a baktériumok valamilyen felülethez tapadva, kolóniákat – azaz biofilmet – képeznek.

A biofilmek még az ivóvízben is ki tudnak alakulni.

A biofilm nem csupán a bakteriális szennyeződés lehetséges forrása, hanem a kórokozó baktériumok természetes élőhelye is.

AJÁNLOTT LINK:

Sétáló baktérium

Ajánlott videó

Olvasói sztorik