Tudomány

Meggyógyult egy AIDS-es

Berlinben egy leukémiás HIV-fertőzöttből őssejtkezelés után teljesen eltűnt a HIV.

Az orvosok nem egyértelműen bizakodóak. Szervezetéből igaz, hogy eltűnt a HIV-vírusa őssejtranszpantáció után, de ez még nem feltétlenül azt jelenti, hogy felfedezték a HIV univerzális gyógymódját.

Az AIDS-es és leukémiás berlini páciens még 2007-ben kapott őssejt transzpantációt a leukémájára, azonban mielőtt a transzplantációt elvégezték a férfi kemoterápiás kezelést is kapott és a teljes testét besugározták. Ezután a szervezetében “elhalt” a legtöbb saját immunsejt. Az őssejtek kilökődését ugynevezett immunszuppresszív gyógyszerekkel akadályozták meg.

Ami kihatással volt a HIV-fertőzésre azonban nem maga az őssejtranszplantáció és a besugárzás, hanem az, hogy kapott őssejtek nem közönséges őssejtek voltak. A férfiba speciális delta-mutációval bíró őssejteket juttattak, amelyekből hiányoztak a CD4 sejtek és a CCR5 receptorok. Ezek segítenének a HIV-vírusnak megfertőzni az immunrendszer sejtjeit. A mutációt a kaukázusi emberek mindössze 1%-a hordozza.

A HIV-ellenes őssejtek felépítették a páciensben az immunitást. Az orvosok 38 hónap után a betegben a gyötrelmes kilábalás után a HIV-fertőzésnek semmi nyomát nem találják.

Berlinben nem ez az egyetlen orvosi csoda, melyet bejelentenek a héten. A kutatóknak itt sikerült a világon először előállítani szőrtüszőket őssejtekkel. Mindez bizakodásra ad okot, hogy esetleg rájöttek a kopaszság elleni “gyógyszer” titkára.

AJÁNLOTT LINK:

Cikk angolul a berlini orvosi bejelentésekről (Popular Science)

Az eset részletes leírása – angolul (AIDS Map)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik