Tudomány

Hormonkezelt karácsonyfa etilénnel

Feltalálták a fenyőt, mely húsvétig is eláll.

A kivágott fenyők etilént termelnek, a növényi hormon pedig pár nap elteltével gondoskodik arról, hogy a tűlevelek elkezdjenek leperegni.

A québeci Laval Egyetem és a Kanada keleti részén található colchesteri Nova Scotia Agrártudományi Főiskola kutatói blokkolták az etiléntermelést, és ezzel sikerült elérniük, hogy kétszer annyi ideig zöld maradjon a fa.

A kezeletlen fa már néhány nap elteltével hullajtani kezdte tűleveleit, negyven nap után pedig gyakorlatilag csupasz lett. Ekkor a kezelt fa még zöldben pompázott, és csupán 87 nap alatt jutott erre a sorsra.

A kanadai kutatók most olyan szer kifejlesztésén dolgoznak, amelyet egyszerűen vízhez keverve lehetne a mindennapokban a karácsonyfákra alkalmazni, hogy ne kelljen annyit sepregetni alatta.

A felfedezésből a gazdaság is profitálhat, hiszen így a fákat messzebbre lehet szállítani. Kanada a Toronto Sun szerint évente csaknem ötvenmillió euró – mintegy 13,5 milliárd forint – értékben exportál karácsonyfát – a kanadaiak látják el egész Észak-Amerikát, egészen Dél-Mexikóig.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a hosszanfriss karácsonyfáról angolul (Science Daily)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik