Tudomány

Nagyobb méret, könnyebb kihalás

A legnagyobb testű fajoknak öt-hatszor akkora mértékben apad a számuk, ha kevesebb a zsákmány.

A Durhami Egyetem és a Londoni Zoológiai társaság tudósai a ragadozók populációit állították szembe zsákmányuk mennyiségével.

A nagyobb fajok, például az oroszlán, a tigris vagy a jegesmedve állományai sokkal nagyobb mértékben csökkentek táplálékállataik megfogyatkozása esetén, mint a kisebb testűek, amilyen a menyét vagy a borz.

A robusztus testméret, amely révén nagytestű zsákmány is elejthető, hátrány is lehet a szűkös időkben, amikor kevesebb a prédaállat, és keményebben meg kell dolgozni a táplálékért.

A legnagyobb testű fajoknak öt-hatszor akkora mértékben apad a számuk, ha kevesebb a zsákmány.A tigrisek és jegesmedvék sérülékenysége zsákmányállataik megfogyatkozása esetén abból fakad, hogy a hatalmas méret és a hosszas portyázás sok energiát emészt fel.

Chris Carbone, a Londoni Zoológiai társaság nyugalmazott kutatója pedig kifejtette, hogy tanulmányuk segít megérteni, miért ennyire érzékenyek a nagytestű ragadozók a környezeti zavarokra, és miért ennyire fontos élőhelyük, különösen zsákmányállataik megóvása fennmaradásuk érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik