Tudomány

Pusztulnak a tengeri tehenek Floridában

Rekordszámú floridai manátusz pusztulását okozta a szokatlanul hideg tavalyi tél.

A tengeritehenek rendjébe tartozó, 2,5-4,5 méter hosszú, 200-600 kilót nyomó tengeri emlősök a sekély, meleg vizet kedvelik, télen például gyakran megfigyelték, hogy az erőművekhez közel úsznak a langyosabb víz miatt.

A floridai hal- és vadvédelmi bizottság kutatóintézetének pénteki közlése szerint 2010-ben már eddig rekordszámú, 699 manátusz pusztult el a floridai vizekben.

Ezek közül szokatlanul sok, 244 hullott el a hideg időjárás miatt, és a 271 bizonytalan eredetű haláleset nagy részét is valószínűleg a zimankós idő okozta. A legtöbb évben a manátuszok korai halálának vezető oka a motorcsónakokkal való ütközés. Az eddigi rekord a 2009-es 429 haláleset volt, ám ezek közül csak 56 volt a hideg számlájára írható.

A manátuszfélék helyi képviselője, a karibi manátusz veszélyeztetett fajnak számít az Egyesült Államokban, a legújabb becslések szerint mára mindössze 5 ezer példány maradt a floridai vizekben. Az amerikai államban a balesetek megelőzése érdekében egyes zónákban rendeletben korlátozták a motorcsónakok megengedett sebességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik