Tudomány

Összemennek a tigrisek a stressztől

Nemcsak a bengáli tigrisek száma csökken, a tigrisek mérete is.

Szakértők szerint a tigrisek komoly súlyveszteségéért a stressz a felelős, amelyet az okoz, hogy a környezeti változások jelentősen átalakították a nagymacskák természetes élőhelyét.
Az indiai vadvédelmi hatóság közölte a megdöbbentő eredményt, mely szernt a Sunderban régió környékén élő tigrisek könnyebbek és testrészeik kisebbek az egy évtizeddel ezelőtt mértekhez képest.

“Nagyon meglepődtünk azon, hogy az állatok, amelyek ugyan egészségeseknek látszanak, mindössze 98 kilogrammot nyomnak.” – mondta el az AFP hírügynökségnek Szubráta Mukerdzsi, a Sunderban Tigris Rezervátum igazgatója. “Egy kifejlett tigris átlagos testsúlyának elméletileg nem szabad 140 kilogramm alá esnie.” – tette hozzá.

A szakemberek szerint nem csupán az emberi beavatkozás a felelős a változásokért, hanem a folyamatosan emelkedő tengerszint is, amely a Gangesz, a Brahmaputra és a Megna folyók Bengáli-öbölben alkotott deltáját övező Sunderban mocsár vizeinek sótartalmát egyre növeli. Így csökken az édesvizű tavak száma, amelyek a tigrisek fő zsákmányait csalogatják a területre.
A tigrisek fő tápláléka a pettyes szarvas lenne, melyek száma az utóbbi időben megfogyatkozott az emelkedő tengerszint és az áradások miatt. A ragadozók így alultápláltak, elkóborolnak az ember lakta területekre, ahol kecskékre és marhákra vadásznak.

A 2002-es Sunderban régióban végzett utolsó felmérés alapján mindössze 274 tigris él, ők is állandó fizikai stressznek és éhezésnek vannak kitéve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik