Tudomány

Titkos fegyvert szorongat Michelangelo Dávidja?

Michelangelo Dávidjának túl nagy kezében egy művészettörténész szerint titkos fegyver rejtőzhet.

Az új elmélet a Firenze 2010: Nemzetközi Hét kulturális és környezeti örökség programsorozatán hangzott el először. A művészettörténész hosszasan tanulmányozta Michelangelo Dávid-szobrát, amikor arra a következtetésre jutott, hogy a szobor jobb kezében egy nem ismert hengeralakú fegyver töredéke rejtőzik. A duzzadó erekkel behálózott, lazán lógó, izmos jobb kar kissé behajlított, túlméretezett kézfejével tartja a parittyát, amelynek szíja az alak hátán fut végig, a hurkot pedig a bal kéz rögzíti a vállon.

Az új elmélet szerint azonban, amit Dávid tart az nem parittya. A jobb kéz valami olyan tárgynak a markolatát fogja, melyet csak a 17. században használhattak, de nem az ókorban, amikor Dávid élhetett.

A Biblia szerint Dávid, amikor Góliáttal harcolt, csak sima követ és parittyát használt.
Ezek közül csak a parittya van Dávid bal kezében. Dávidnak ezenkívül van egy heveder a vállán. A heveder meglehetősen hosszú egy parittyához, és a művészettörténész szerint inkább egy titokzatos tárgyhoz tartozhat, mely valószínűleg egy kézi dárdavető lehetett.

Hasonló nyeles dárdavető szerkezetek szerepeltek már a IV. századi Vegetius leírásaiban, több festményén Leonardo Da Vincinek. Lorenzo Ghibertinél pedig pont Dávid kezében. Michelangelo mindkét alkotónak csodálatára járt, tehát nem lehet véletlen a dárdavető alkalmazása.

Számos tudós azonban szkeptikus az új elmélettel kapcsolatban. Szerintük a kézben a parittya szíja lehetett, de nem egy titkos fegyver, és a kéz kimunkálása azért olyan erőteljes, hogy fizikai súlypontját adja a szobornak, mely ferde vonalban helyezkedik el a kőtömb faragásainak problémái miatt. Sokan azon is elmélkednek, a szobor vajon azt ábrázolja, amikor Dávid még nem dobta el a követ, s a győzelemre készül. A jól ismert remekmű ötszáz év után is kérdéseket vet föl.

AJÁNLOTT LINKEK:

Titkos fegyver lehet Dávid kezében – angolul (Discovery News)

Dávid-szobra (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik