Tudomány

Szemünk a szívbetegség tükre

A szem apró ereinek fényképezésével sikerült amerikai kutatóknak kapcsolatot találniuk a szívbetegségek nagyobb kockázatával.

A PLoS Medicine című tudományos orvosi szakfolyóiratban kedden ismertetett tanulmányban arról számoltak be, hogy egyébként egészséges emberek retinájáról készült fotókon mérhetően szűkebbek voltak az arteriolái azoknak, akik nagyobb légszennyezettségnek voltak kitéve.

A kutatók szerint azoknál, akik hosszabb ideig szennyezett levegőben éltek, három-hét évvel idősebbnek látszódtak ezek az egészen apró véredények a retinában.

Sara Adar, a kutatás résztvevője, a Michigani Egyetem közegészségügyi fakultásának munkatársa elmondta, az elváltozás egyúttal azt is jelenti, hogy három százalékkal emelkedik az egyénnél a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

A tanulmányban 4607 embert vizsgáltak meg, akiknek életkora 45 és 84 év között volt, és korábban nem volt szívbetegségük. A kutatók a bevont önkéntesek retinájáról digitális fotót készítettek, miután két éven át mérték otthonaikban a levegő szennyezettségét. A levegőminőséget a vizsgálatot megelőző napon is megmérték, hogy a hosszú távú hatás mellett a rövid távú hatást is figyelembe vehessék az eredmények értékelésénél.

A fényképező eljárás bebizonyította a légszennyezés és a szívbaj kialakulása közötti kockázatot, amely egyúttal a szem ereit is öregíti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik