Tudomány

Szívmentő katéter

A mellkas műtéti fölnyitása nélkül, az éren keresztül beültethető műbillentyű alapvetően megváltoztatta a betegeknek az ellátását.

Az utóbbi években kidolgozták a comb verőerén keresztül fölvezethető katéter útján behelyezhető, mesterséges szívbillentyűt. A bámulatos technika lehetővé teszi, hogy a comb verőere útján fölvezetett katéter a szűkült, saját billentyű helyére tegye a megfelelő tágasságú műbillentyűt.

Marie-Annick Clavel és munkacsoportjának eredményeit a Circulation közölte. A kutatók 83, éren keresztül fölvezetett műbillentyűvel nyert tapasztalataikat kétszáz a mellkas megnyitásával végzett szívműtét eredményeivel hasonlították össze. A beavatkozásokat Kanada, Németország és Ausztria szívsebészeti osztályain végezték.

Noha a katéteres billentyűcsere útján kezelt betegek idősebbek voltak: átlagos életkoruk 81 év, szemben a megoperált betegcsoport 70 esztendős korával. A szív teljesítményének javulása átlagosan a katéterrel kezelteknél volt jobb.

Egy évvel a katéteres beavatkozás után a betegeknek több mint a felének a szíve normál teljesítményt nyújtott az ultrahangos módszer tanúsága szerint, míg a szívsebész által kezelteknél csak 20 százaléka javult ennyire.

Az aorta, a szív bal kamrájából kiinduló főverőér kezdeti szakaszában lévő billentyű cseréje egyik leggyakoribb szívsebészeti beavatkozás, de az általában idős betegek operációja jelentős kockázattal jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik