Tudomány

Óriási tintahal kampószerű csápokkal

24.hu
24.hu

2010. 11. 16. 16:37

Egy eddig ismeretlen kalmárfajt fedeztek fel az Indiai-óceánban.
Korábban a témában:

Az új tintahalfajta majdnem egy méter hosszú. A chiroteuthidák a karcsú fénytermelő kalmárok családjába tartozik. Kampókezű csápjait csaliként használja, és így vonzza magához áldozatait.

A tintahalat Dr. Vladimir Laptikhovsky falklandi oceánkutató azonosította.

Az IUCN nemzetközi biológiai sokféleséget védő szervezet által vezetett globális tengervizsgáló expedíció során eddig több mint hetven új kalmárfajt találtak az Indiai-óceánban. A tengerfenék állatpopulációját felmérő programban fellelt élőlények húsz százaléka tintahal.

A tudósok egy éve hétezer mintát gyűjtöttek. A különleges halakat, planktonokat, tintahalakat és egyéb érdekes lényeket üvegekben tárolják a londoni Zoológiai Társaság tengerbiológiai laboratóriumában. A további ismeretlen élőlények azonosítása még folyamatban van.

AJÁNLOTT LINK:

Cikk a tintahalról – angol (Science Daily)

Az új óriástintahal (IUCN)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.