Kultúra

300 millió dolláros Michelangelo-kép a kanapé alatt?

Valószínűleg a reneszánsz mester félkész festményét őrizgette otthonában egy amerikai család.

Valószínűleg Michelangelo-képet őrizgetett egy amerikai család otthonában, legalábbis ezt állítja egy szakértő, aki a festmény értékét 300 millió dollárra (körülbelül 60 milliárd forintra) becsüli – írja a brit Telegraph Online.

A befejezetlen festményre, amely Jézust és Máriát ábrázolja, a US Air Force kötelékében dolgozó alezredes, Martin Kober New York-i otthonában bukkantak – számolt be az esetről a Telegraph Online. A kép, amelyet családi körben csak „The Mike”-nak becéznek – egy legenda alapján, miszerint reneszánsz festő alkotta -, a falon lógott egészen addig, amíg 27 éve egy célt tévesztett teniszlabda le nem verte onnan. A kanapé alól 2003-ban halászta ki a tulajdonos.

Antonio Forcellino olasz restaurátor, műértő megvizsgálta a festményt és arra a következtetésre jutott, hogy bizony egy Michelangelo-remekművet találtak. Forcellino könyvet is írt a felfedezésről, Elveszett Pieta címmel. Ebben leírja: kezdetben feltételezte, hogy csak másolatról van szó, de később, miután röntgensugarakkal is átvilágította a vásznat, megállapította, hogy eredeti. „Senki nem fizetett volna a reneszánsz korban egy befejezetlen másolatért” – tette hozzá, hogy alátámassza állítását.

Forcellino kiderítette, hogy a Vatikáni Könyvtárban található egyik levélben szó esik egy festményről, amelyet Michelangelo barátjának, Vittoria Colonnának adott 1545 körül, közel fél évszázaddal azután, hogy megalkotta híres szobrát, a Pietát. A kép később egy német bárónőhöz került, majd annak udvarhölgyéhez, aki sógornője volt a jelenlegi tulajdonos, Kober dédapjának.

A festmény – amelyet a szakértő azonosított a levélben említett, elveszett Michelangelo-képpel -, 1883-ban érkezett Amerikába. Hogy valóban eredeti-e, arról Forcellinón kívül több szakértő egyelőre nem nyilatkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik