Tudomány

Eltemetik Tycho Brahe-t

Most már biztos: a prágai óvárosi Tyn templomban feltárt sírban valóban a híres dán csillagász és felesége nyugszik.
Kapcsolódó cikkek

Tycho Brahe sírját hétfőn nyitották fel. A koporsóban talált földi maradványokat a cseh nemzeti múzeum antropológiai intézetében vizsgálták meg dán és cseh tudósok, hogy tisztázhassák a csillagász halálának okát. A koporsót péntek délután ünnepi szentmise keretében – amelyet Dominik Duka prágai érsek celebrál – helyezik vissza a sírba.

A tudósok a vizsgálatok előzetes eredményei alapján megállapították, hogy a sírban további nyolc személy volt eltemetve, köztük öt gyermek. Ez meglepetés a régészek számára.

A sírban és a koporsóban talál maradványokból vett minták elemzése tovább folytatódik, a részletesebb eredményre csak néhány hónapos munka után lehet számítani.

A tomográf felhasználásával is elkészített elemzések első eredményei megerősítették azokat az adatokat, amelyeket a kutatók 1901-ben, a sír legutóbbi megnyitásakor és átvizsgálásakor rögzítettek. A több mint száz éve felnyitott sírból vett ruhadarabminták a prágai városi múzeumban, illetve Dániában vannak elhelyezve.

“RENESZÁNSZ KRIMI” TYNBEN

A mintákból a tudósok megpróbálják megállapítani, hogy milyen volt a higanyszint a csillagász hajszálaiban, illetve csontjaiban. Tervezik, hogy további számítógépes elemzések alapján megkísérlik megrajzolni Tycho Brahe arcképét is.

“A kutatással nemcsak azt szeretnénk megállapítani, hogyan halt meg Tycho de Brahe, hanem azt is, hogyan élt” – nyilatkozta Jens Vellev dán régész, az Aarhusi Egyetem munkatársa a cseh közszolgálati televíziónak.

Tycho Brahe sírja a prágai Óvárosban álló Tyn templomban van. Az exhumálást dán tudósok kérték egy éve a prágai városházától, illetve az egyházi hivataltól. A csillagász halálának valódi okát csontjai, haja és ruházata maradványainak elemezésével szeretnék tisztázni.

SÍR A SÍRBAN

Érdekes módon a sírban egy fanyelű seprűt is találtak. Valószínű, hogy ezt 1901-ben felejtették ott, amikor legutoljára felnyitották a sírt.

A templom kőpadlózata alatti sír aránylag nagyméretű: 9,3×1,78 méter alapterületű, és 1,58 méter magas. A kutatók azt is megállapították, hogy a sír alatt egy másik üreg is található, nagy valószínűséggel szintén sír. Erről azonban konkrét adatok nem ismeretesek, és feltárására a kutatóknak nincs is engedélyük.

ÖNMAGÁT MÉRGEZTE TYCHO BRAHE?

Tycho Brahe a XVI. század végén utazott Prágába II. Rudolf cseh király és Habsburg-császár meghívására. 1601-ben halt meg, és az Óvárosi téren lévő Tyn templomban helyezték végső nyugalomra.

Elhunytának körülményeit homály borítja. Egyes szakértők szerint vesekő okozta a halálát, mások szerint mérgezés végzett vele. Ez utóbbi elméletet támogatja Bent Kaempe dán toxikológus minapi elemzése is, amely szerint a Brahe szakállából 1901-ben vett minta szokatlanul nagy adag higanyt tartalmazott. Keampe szerint Brahe saját magát mérgezte meg, amikor magán próbálta ki a különböző elixíreket.

Egy legenda szerint Brahe azért halt meg, mert az etikett miatt nem mehetett ki egy lakomáról II. Rudolf távozása előtt, és mert szétrepedt a húgyhólyagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik