Tudomány

Exhumálták Tycho Brahét

Rejtély, hogy miben halhatott meg a 16. században élt csillagász.

Régészek azzal a szándékkal ásták ki sírhelyéből Tycho Brahe testét, hogy tisztázzák a híres csillagász halálának okát.

Brahe sírját november 15-én a prágai Tyn Nagyboldogasszony-templom előtt ásták ki nemzetközi régészek és vegyészek. A kutatók remélik, a DNS vizsgálatok és a modern diagnosztikai eszközök tisztázzák Brahe kórtörténetét.

A csillagász maradványai eddig érintetlenül feküdtek százkilenc évig a prágai sírban. A temetkezés hely kibontásához a kutatóknak csak pár napra van engedélyük. November 19-én pénteken temetik újra Tycho Brahét, ünnepélyes keretek között.

TYCHO BRAHE

Tycho de Brahe, teljes nevén: Tyge Ottesen Brahe (de Knudstrup), (1546-1601) dán csillagász. Az ő nevéhez kötődik a Cassiopeia csillagképben 1573-ban észlelhető szupernóva felfedezése.

Ő bizonyította, hogy az üstökösök nem hajas csillagok, és nem légköri jelenségek. Világképe a heliocentrikus és a geocentrikus közötti volt. Rájött, hogy a Holdon kívüli szférában nincsenek olyan, a mozgást gátló „héjak”, amikre a bolygók rögzítve lennének.

Halálának oka máig tisztázatlan. Egyes feljegyzések szerint egy féktelen tivornya eredményeként vizelési probléma lépett fel nála, és húgyhólyaggyulladásban halt meg. Más vélekedések szerint higannyal mérgezték meg

AJÁNLOTT LINKEK:

Tycho Brahe exhumálásáról – angol (Live Science)

Tycho Brahe kutatásairól és rejtélyes haláláról – angol (Space.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik