Tudomány

Mi a sikeres művészek titka?

Brit kutatók szerint Leonardo da Vinci és Pablo Picasso a diszlexiának köszönhették magasröptű pályafutásukat.

Brit tudósok szerint a híres művészek ugyanúgy képtelenek voltak az írott szó helyes felismerésére és elolvasására, mint ahogy a ma élő gyermekek jelentős része.

A Middlesexi Egyetem kutatói 41 férfi és nő vizuális-térbeli képességét, tehát a három dimenzióban érkező információk feldolgozásának készségét vizsgálták, ami nélkülözhetetlen a művészi képességek kibontakozásához.

A kísérleti alanyok fele diszlexiában szenvedett, tehát írási-olvasási készsége zavart volt. Az eredmények alapján a diszlexiás férfiak számos teszt során jobban teljesítettek, mint a többi férfi. Például jobban emlékeztek a képekre, ügyesebben tájékozódtak egy háromdimenziós virtuális városban

A kutatók azt szűrték le a kapott eredményekből, hogy a diszlexiások jobban érzékelik a teret. Számos diszlexiás inkább gondolkodással és cselekvéssel szereti megoldani a problémákat, mint beszéd útján. Ez a diszlexiás férfiak esetében hozzájárulhat ahhoz, hogy kifejlesszék azokat a képességeket, amelyek szükségesek a művész – és kreatív világban való sikerhez – magyarázta Nicola Brunswick, a kutatás vezetője.

AJÁNLOTT LINKEK:

A diszlexia és a művészi készségek közötti összefüggésről szóló cikk – angol (The Daily Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik