Tudomány

Amikor az arcokból betűk lesznek

Egy új tanulmány szerint a rossz arcmemóriáért a kiváló olvasási készség tehető felelőssé.

Stanislas Dehaene a francia INSERM-CEA a Saclay Kognitív Neurológiai Egyesület kutatója az arcfelismerés és az agyi területek aktivizálódását vizsgálta az olvasási folyamatokkal együtt.

A kutató gyermekek és felnőttek arcfelismerési képességét mérte fel, és mindezt összevetette azzal, mennyire jók az olvasásban. A tesztalanyok gondolkodását eközben agyi képalkotó eljárásokkal elemezte ki.

Arra kutató az eredményeket összegezve arra jutott, hogy az agynak nagyjából ugyanazon területei aktivizálódnak a vizuális szóalak felismerésekor, melyek az emberi kapcsolatokban az arcfelismerést teszik lehetővé.

Az eredmények arra utalhatnak, hogy az jó olvasási készséggel és annak állandó javításával törlődhetnek az agyban a szociális készségek.

Ha igaz Dehaene hipotézise, akkor azt bizonyítaná azok az agyi területek, melyeket ma az olvasáshoz használunk régebben evolúciós szempontból máshova kötődtek. Egy olyan agyi területet használunk a betűk felismeréséhez, mely eredetileg egy “társas feladatra” lett lefoglalva.

AJÁNLOTT LINKEK:

Angol cikk az arcfelismerés és az olvasás kapcsolatáról (New Scientist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik