Tudomány

Lehetséges az álomolvasás

Sikerült kifejleszteni egy rendszert, amely látja a magasabb szintű agyműködést.

A Kaliforniai Techológiai Intézetben (Caltech) úgy vélik, a jövőben képesek lesznek elektronikusan felvenni, értelmezni az álmokat. Moran Cerf, a kutatás vezetője úgy fogalmazott, olvasni szeretnének az emberek álmaiban, és ezáltal megérteni, hogyan és miért álmodunk.

A projekt célja egy olyan rendszer kifejlesztése, amely lehetővé tenné a pszichológusok számára pácienseik álomemlékeinek ellenőrzését agyműködésük elektronikus leképezésével.

KÍSÉRLET EPILEPSZIÁSOKON

Cerfnek és csapatának tervei azon alapulnak, hogy kutatásuk közben sikerült fogalmakhoz idegsejteket társítaniuk.

A Caltech kutatói 12 emberrel dolgoztak együtt, akiknek az epilepsziája annyira súlyos volt, hogy kezelésére a gyógyszerek már nem voltak elegendőek. Az epilepsziás rohamok megszüntetése céljából a pácienseknél műtéti beavatkozást terveztek, amelybe valamennyien bele is egyeztek. A betegségben érintett agyterület a középső homloklebeny volt, amely az információk magasabb szintű feldolgozásában vesz részt.

A műtét helyének pontos meghatározása érdekében az önkéntesek agyába elektródákat ültettek be, majd várták, hogy valós időben figyelhessék meg az epilepsziás rohamot náluk. Cerf és kutatótársai ez alatt végezték el kísérleteiket, amelyekhez szükség volt a beültetett elektródákra.

GONDOLATTAL KÉPEKET IRÁNYÍTOTTAK

A tesztek első sorozata arra vonatkozott, hogy milyen ingerek aktiválnak egyes neuronokat.

Amikor a vizsgált alany Marilyn Monroe-ra gondolt, egy bizonyos idegsejt villant fel. Tárgyak és fogalmak felmutatásával a kutatóknak egy sor idegsejt “jelentését” sikerült megfejteniük, és minden egyes alany esetében egy-egy adatbázist felépíteniük. Ilyen felvillanásokkkor képesek voltak a kutató “olvasni az alanyok agyában”.

A komputert úgy terveztek meg, hogy az felismerte az önkéntesek neuronjaiból jövő jeleket, és általuk vezérelte azt a programot, amely átúsztatta a képeket egymásba a képernyőn. A kutatók egymásra vetítettek két képet, és megkérték a résztvevőket, hogy gondolataik segítségével szándékoltan érjék el a két kép egymásba való oda és vissza áttűnését. Amint Cerf felidézte, a két idegsejt aktiválódásával az esetek 69 százalékában sikerült irányítaniuk az önkénteseknek a képek áttűnését.

MÉG CSAK ÁLOM AZ “ÁLOMFOGÓ”

Az egyszerű megfigyeléstől még hosszú utat kell megtenni az “álomfogó” létrehozásáig, de a lehetőség megvan rá.

A következő lépés, hogy alvás közben monitorozzák az alanyok agyműködését.

Az egyik kihívás egy megfelelően átfogó fogalom-idegsejt párokról alkotott adatbázis létrehozása. Elméletileg ez lehetséges, például az agy megfigyelésével filmnézés közben.

A másik nehézség a szükséges technológia elérése. Egyelőre ehhez sebészeti úton az agyba beültetett elektródák szükségesek. A jelen technológiát emiatt csak epilepsziás pácienceken tudták kipróbálni.

Cerf szerint a szenzoros technológia olyan iramban fejlődik, hogy sebészeti beavatkozás nélkül is lehetővé válik a jövőben az agyműködés ilyen részletes tanulmányozása, és az álmok leolvasása.


AJÁNLOTT LINK:

A gondokodás ereje – a Marilyn Monroe neuronnal lehetséges a gondolatolvasás (Nature)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik