Tudomány

Szűznemzéssel szaporodó kígyó

Másodszor is úgynevezett szűznemzéssel, párzás nélkül szaporodott egy nőstény kígyó az Egyesült Államokban.

A közönséges óriáskígyó – boa constrictor – utódai egyáltalán nem mutatják hím kígyó genetikai nyomait, vagyis bizonyos, hogy a nemzésben nem vett részt hím példány. A felfedezés a hüllők szaporodását taglaló évtizedes teóriákat zavart össze.

A szóban forgó nőstény példány négy hímmel osztozik lakhelyén, ennek ellenére “külső segítség” nélkül szaporodott. Korábban “hagyományos” úton is lettek utódai.

Csakúgy, mint két éve, a mostani utódok is nőstények, ráadásul a kutatók legnagyobb megdöbbenésére örökölték a kígyó ritka színváltozatát.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatóinak a Biology Letters című tudományos folyóiratban közölt tanulmánya szerint mindkét fészekalja egyedeinek két W kromoszómája van, holott a nőstény kígyók normális esetben egy Z és egy W kromoszómával rendelkeznek.

A tudósok nagyon kíváncsiak, hogy vajon a szűznemző kígyó fészekalja felcseperedve szintén az anya szaporodási útját járja majd, vagy pedig “vegyíti” azt a hagyományos szaporodással, esetleg csak az utóbbit választja.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szűznemzéssel szaporodó kígyó (The Daily Telegarph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik