Tudomány

A lombszöcskének vannak a legnagyobb heréi

Testsúlyához viszonyítva a lombszöcskék egyik fajának vannak a legnagyobb heréi.

A Derby és a Cambridge Egyetem kutatói arra is rájöttek, hogy a nagyobb here nem feltétlenül jár együtt az ondósejtek nagyobb termelésével.

A tudósok szerint a púposhátú rétiszöcske – Platycleis affinis – hímjeinél a testsúly 14 százalékát a herék teszik ki. A gyümölcslegyeknél ez az arány 11 százalék, az embereknél alig egy ezrelék.

A kutatók a lombszöcskék 21 faját vizsgálták, és arra jutottak, hogy a herék elsősorban azoknál a fajoknál nőtt nagyra, amelyeknél a nőstények több hímmel is párosodnak. A nőstény lombszöcskék két hónapig tartó felnőtt életük alatt akár 23 partnert is “elfogyaszthatnak”.

A vizsgálódás eredményei egybecsengenek a halakkal, madarakkal és rágcsálókkal végzett hasonló kutatások eredményeivel. Vagyis a lombszöcskék esetében is igaz, hogy minél szabadosabbak a nőstények, annál nagyobb a hímek heréje.

A biológusok mindeddig abból indultak ki, hogy a nagyobb herék az ondósejtek fokozottabb termelését szolgálják. Az elgondolás szerint az állatok így gondoskodnak arról, hogy a nőstény egyedek az ő, és ne a konkurens hímek örökítőanyagát hordozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik