Tudomány

Mérges-e az ujjbegynyi béka?

A világ legkisebb békája egy ujjunkon is kényelmesen elfér.

A Kubában élő ibériai hegyi béka – az Eleutherodactylus iberia – mindössze 10 milliméter hosszú. Jelenleg ő a tulajdonosa a Guiness Rekordok könyvében a világ legkisebb békája címnek.

A miniatűr kétéltűket nemrégiben Miguel Vences evolúciós biológus vizsgálta meg a németországi Braunschweig Műszaki Egyetemen. A LiveScience-nek tett beszámolója szerint nagyon nehéz volt becserkészni az állatokat, mivel az apró teremtmények hatalmasat ugranak, amint megijednek valamitől.

Vencesnek már az első példány begyűjtése során – amikor keserű szagot érzett a békákon – az a gyanúja támadt, hogy a pici lények mérgező alkaloidokkal lehetnek bevonva.

Gyanúja beigazolódott. Kiderült a világ legkisebb békái mérgezőek. Bőrén morfinnal és koffeinnel védekezik a hegyi béka a ragadozók ellen.

Arra a kérdésre még keresik a kutatók a választ: miért nőtt a kétéltű ilyen rendkívül apróra. Az evolúciós biológusoknak kihívás az ennyire pici gerincesek vizsgálata. Az ibériai hegyi békákon végzett kutatások további titkokat fedhetnek fel a kisméretű gerinces állatok evolúciójáról.


AJÁNLOTT LINK:
World’s Smallest Frog Packs Poison Punch (LiveScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik