Tudomány

Lustulnak a grizzlyk

Az Egyesült Államok nyugati államaiban élő grizzlyk egyre hájasabbak és lustábbak.

Az Egyesült Államok nyugati államaiban élő grizzlyk egyre hájasabbak és lustábbak a természetvédők szerint. A jelenség oka a populáció hirtelen megnövekedése, ami miatt egyes medvék kiszorultak az eredeti élőhelyükül szolgáló Sziklás-hegységből az ember közelébe, ahol terített asztal várta őket.

Jamie Jonkel, a Montanai Halas- és Vadaspark medveszakértője szerint a medvék falánksága és lustasága a művi környezetre vezethető vissza. A grizzlyk ugyanis kukoricát és zöldséget habzsolnak a szántókon, és egyre inkább elhíznak ezáltal.

AZ EMBEREKRE IS VESZÉLYESEK

A szürkemedvék medvék száma az elmúlt években 603-ra duzzadt a Yellowstone Nemzeti Parkban, ami csaknem háromszorosa az 1970-es évek populációjának. Az állomány robbanásszerű növekedése versengést okozott a korlátozott természetes táplálékkínálatért, így bizonyos medvéknek odébb kellett állniuk, ha nem akarták, hogy felkopjon az álluk.

A vadon élő medvék azonban nem mindig tudnak problémamentesen az ember közelében élni. A medvetámadások száma megnövekedett, két embert halálra marcangoltak Montana, illetve Wyoming államban. Mintegy negyvenöt medvét pedig lelőttek, mert túl közel merészkedtek vadászokhoz vagy természetvédelmi őrökhöz.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a grizzlykről – angolul (The Daily Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik