Tudomány

Gondolatolvasó sziámi ikrek

Amerikában olyan különleges sziámi ikrek élnek, akik belelátnak egymás agyába.

A tudósokat teljesen lenyűgözte a jelenség. Tatjana és Krita Hogan születése maga csoda volt, hiszen nulla esélyt adtak az orvosok életbenmaradásuknak. Az még nagyobb csoda, hogy miután megszülettek, teljesen egészségesnek mondhatók. Ami pedig ennél is fantasztikusabb, hogy négy esztendősen kiderült róluk, olyan mértékben nőttek össze idegpályáik, hogy képesek olvasni egymás gondolataiban.

A gyerekeket Douglas Cochrane vancouver-i idegsebész vizsgálta meg, s lenyűgözőnek találta a jelenséget. A gyermekek agyveleje és érzékelő rendszere teljesen összenőtt.

Az összenőtt agy szkennelésével azt találták az ikreknél, hogy amíg az egyik iker látott valamit pl. egy játszóteret, azalatt ezt a másik iker is érzékelte ugyanazt a képet. A gyermekek képesek megosztani egymással a gondolatokat az összenőtt idegpályák útján, mégis teljesen különböző személyiséggel bírnak.

Jelenleg senki nem tudja elképzelni, mindez hogyan is működik. Az ikrek természetesnek élik meg különleges képességüket. Egyszerűen csak megtörténik velük. Nekik az élet velejárója az érzékek és a gondolatok folyamatos megosztása. A tudósoknak azonban még mindig talány miképpen működhet egy ilyen egyedülálló “multiagy”.

A CBC TELEVÍZIÓ RÖVID RIPORTJA A SZIÁMI IKREKRŐL:

AJÁNLOTT LINK:

The Fascinating Story of the Twins Who Share Brains, Thoughts, and Senses (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik