Tudomány

Ismét csúszik a Discovery startja

Egy számítógép áramellátási problémája miatt ismét elhalasztották az a Discovery indulását.

Többszöri halasztás után az űrsikló ma indult volna útnak a Nemzetközi Űrállomásra, de az indítást ismét elnapolták. A NASA szóvivője szerint az újabb halasztás azért vált szükségessé, mert gondok voltak a számítógéppel, amely a három hajtómű egyikét ellenőrzi.

A Discovery a három tagból álló amerikai űrflotta legidősebb tagja. Már csak ez az egy útja van hátra, utána kivonják a forgalomból. A magas működési költségek – évente 3 milliárd dollár -, a folyamatos biztonsági problémák, valamint az amerikai űrkutatás irányának változása nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy leállítsák az 1981-ben kezdődött űrsikló-programot.

A Discovery mostani utolsó útjára hat űrhajós és egy robot készül, a küldetés célja a Nemzetközi Űrállomás lehetséges bővítésének vizsgálata.

Az indítást már többször elhalasztották, legutóbb az elmúlt hét végén, amikor az űrkutatási hivatal illetékesei az irányítórendszer nyomástesztje során héliumszivárgást fedeztek fel.

NEMZETKÖZI ŰRÁLLOMÁS

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 16 nemzet 100 milliárd dolláros közös projektje. 352 kilométerrel a Föld felett kering. Az állomás amerikai részlegének utolsó részegységét a Discovery viszi fel az űrbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik