Tudomány

Tovább csúszik a Discovery utolsó útja

Hélium-szivárgás miatt az űrhajó indulását először keddre, majd szerdára halasztották.

A csúszást az űrhajó fedélzetén szivárgó hélium okozza: ezt a műszakiak az iránytórendszer nyomástesztje során fedezték fel, csütörtökön. Egy másik helyen kisebb nitrogénszivárgást is találtak, amelyet szintén megszüntetnek. Ha a munkálatok a tervek szerint haladnak, akkor a Discovery helyi idő szerint szerdán 15:52-kor elindulhat 39., és egyben utolsó útjára.

Az ehhez hasonló problémák elég gyakoriak, és könnyen javíthatók – tette hozzá Jeff Spaulding, a NASA egyik vezető tisztségviselője.

A Discoverynek már csak egy útja van hátra, aztán kivonják a forgalomból. Az űrhajók magas működési költségei (évente 3 milliárd dollár), a folyamatos biztonsági problémák, valamint az amerikai űrkutatás irányának változása nagyban hozzájárultak ahhoz a döntéshez, hogy leállítsák az 1981-ben kezdődött űrsikló-programot.

A Nemzetközi Űrállomás – amely 352 kilométerrel a Föld felett kering – 16 nemzet 100 milliárd dolláros közös projektje. Az állomás amerikai részének utolsó darabját a Discovery viszi fel az űrbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik