Tudomány

Készül a Discovery utolsó útjára

A Discoverynek ez lesz a 39. és egyben utolsó küldetése. November 1-jén indul útnak.

A NASA szerint floridai Kennedy űrközpont vezetői hétfőn tartott döntöttek arról, hogy november 1-jére, helyi idő szerint 16 óra 40 percre tűzik ki az űrsikló indítását.

Idén ez lesz az amerikai űrsiklók negyedik és egyben utolsó utazása. Legközelebb 2011 februárjában indul amerikai űrrepülő az űrállomásra, és elvileg ezzel zárul a program.

A kongresszus által elfogadott és Barack Obama elnök által aláírt költségvetése alapján azonban a NASA még egy alkalommal küldhetne repülőt az űrállomásra. Ennek finanszírozásáról már a november 2-i választások után dönt az új összetételű kongresszus.

A Discoveryvel hét űrhajós utazik a világűrbe: Steve Lindsey parancsnok vezetésével Eric Boe, Timothy Kopra, Michael Barratt, Nicole Stott és Alvin Drew és az R2-es robonaut (ő lesz az első humanoid robot az űrben).

A küldetés várhatóan 12 napig tart, és az űrsikló november 13-án délelőtt landol a Kennedy űrközpontban. A mostani utat is beleszámolva a legidősebb amerikai űrrepülő működésének 26 éve alatt összesen 143 millió mérföldet tett meg.

AJÁNLOTT LINKEK:

STS-133 Misszió (NASA)

R2 Robonaut (NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik