Tudomány

Robotkutya a Magyar Tudományos Akadémián

Gyakorlati matematika, valóságos Age of Empire és MOGI Robi, a hűséges "robottárs" - kedden kezdődik a Magyar Tudomány ünnepe.

Határok nélküli tudomány címmel rendezik meg az idén a Magyar Tudomány Ünnepét, amelynek keretében novemberben országszerte csaknem 400 programmal várják az érdeklődőket.

Pálinkás József MTA elnök az MTI-nek kifejtette: a Magyar Tudomány Ünnepét november 3-án nyitják meg, azon a napon, amikor 185 évvel ezelőtt gróf Széchenyi István éves jövedelmét ajánlotta fel az Akadémia megalapítására. Az ünnepségen beszédet mond Schmitt Pál köztársasági elnök.

A tudománynapi rendezvények célja, hogy hiteles forrásból, közérthető módon értesüljenek az érdeklődők a tudomány legújabb eredményeiről.

Szinte az összes egyetem bekapcsolódott az Magyar Tudományok Ünnepe programba, és a minisztériumok is szerveznek magunknak saját programokat.

Az ünnep idei témaválasztásával kapcsolatban az Akadémia elnöke kitért arra, hogy a rendezvények azt mutatják be, miként változott, változik az a tudományterületi felosztás, amely több mint egy évszázada alakult ki.

A Magyar Tudomány Ünnepe kiemelt rendezvényei a matematika, az élettudományok, a természettudományok, valamint a bölcsész és társadalom tudományok és azok határterületeit veszik górcső alá.

PROGRAMOK

Szerdán Lovász László akadémikus tart előadást a matematika mai kihívásairól tart előadást november 3-án a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

November 4-én Pál Csaba a Szegedi Biológiai Központ kutatója a baktériumok világába kalauzolja be az érdeklődőket.

Ugyanazon a napon Magyar Tudomány Akadémia bemutatja MOGI Robit, a hűséges “robottársat”.

November 5-én a nanotechnológiáé a főszerep.

November 8-án kiderül, hogyan játszanak a világ vezető hatalmai Civilizationt és Starcraftot. Részletesebben megismerhetjük egy korszak névadóját: Horthy Miklóst.

A Magyar Tudomány ünnepe élőben is követhető. Az előadásokról a hét folyamán részletesebben is beszámolunk.


AJÁNLOTT LINK:

Határok nélküli tudomány (MTA)

Magyar Tudomány Ünnepe élőben (MTA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik