Tudomány

Tipikus tudós ma, aki halott és nem férfias

Közeledik a Kutatók Éjszakája, így kiderítette egy alapítvány, kiket gondolunk tudósnak, mit gondolunk a tudósokról.

A kutató kitartó, okos, szorgalmas, elfoglalt és művelt: ezeket a tulajdonságokat társítják elsősorban a magyar fiatalok a tudósokkal – derült ki abból a felmérésből, amelyet a Kutatók éjszakájának társszervezője, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány megbízásából végeztek a közelmúltban.

A felmérés első szakasza május vége és szeptember eleje között zajlott. A kutatók a közalapítvány érdekeltségi körébe tartozó budai oktatási intézményeket, illetve a budai agglomeráció településeinek iskoláit keresték meg.

Alapvetően az érettségi előtt álló, illetve fiatal felnőttek válaszoltak. Annak ellenére, hogy a budai célcsoportot próbáltuk elérni, a válaszolóknak csupán alig 40 százaléka volt fővárosi lakos.

Olyan csoportot céloztak meg, amelynek tagjairól könnyebben elképzelhető, hogy tudományos pályára lép.

Két kérdésre keresték a választ: milyen sztereotípiák élnek a kutatókról, illetve, hogy a tudósok közül ki az ismertebb.

A HALOTT KUTATÓK IGAZÁN ISMERTEK

Megkérdezett tíz névből Szentgyörgyi Albert, Bolyai János, Herman Ottó és Öveges József bizonyult a legismertebbnek.

Utánuk következnek a kiemelkedő kortárs tudósok – Vizi E. Szilvesztert, Csányi Vilmost, Charles Simonyi. Jelentősen lemaradtak azok kutatók, akik gyakran szerepelnek a médiában, például Ferge Zsuzsa vagy Barabási-Albert László.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a kutatói életpálya és maga a tudós nem annyira látható szereplője a világunknak, legalábbis kortársként semmiképp.

A XXI. SZÁZAD KUTATÓI NEM CSAK FÉRFIAK

A Kutatók Éjszakájának célja, hogy lebontsák azt a képet, amely szerint a kutató szürke öltönyös, unalmas férfi.

A megkérdezetteknek azonban alig a negyede tartja a kutatói pályát férfiasnak.

Elsöprő többség nem asszociálta a kutatói pályával a férfiasságot, hanem olyan, nem túl meglepő dolgokat emelt ki, mint:

– kitartó

– okos

– szorgalmas

– elfoglalt

– művelt

Megkérdezettek a gyakorlatiasságot és a szerénységet is jellemző tulajdonságnak tartják.

A válaszadók 46,6 százaléka megemlíti a humorosságot, 39,9 százaléka a magányosságot; 21,3 százaléka megközelíthetetlennek tekinti a kutatókat, ötöde pedig idősnek véli őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik