Belföld

A tudomány és az országimázs

Orbán Viktor találkozott Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével.

A tudomány és a kutatás stratégiai nemzetközi kitörési pontot szolgáltathat Magyarország számára a források hatékonyabb felhasználásával – állapította meg egybehangzóan Orbán Viktor miniszterelnök és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivőjének közleménye szerint Orbán Viktor és Pálinkás József az MTA épületében tartott megbeszélést, amelynek során a magyar tudomány általános helyzetét, valamint a tudomány- és kutatásirányítás aktuális kérdéseit tekintették át.

A tájékoztatás szerint a miniszterelnök és az MTA elnöke egyetértett abban, hogy jelenleg kedvezőtlen helyzetben van a magyar kutatás, fejlesztés és innováció, ugyanakkor a tudomány és a kutatás stratégiai kitörési pont lehet a források hatékonyabb, illetve hosszú távú stratégia mentén való elosztásával.

Mindezen törekvésekre az Új Széchenyi Terv biztosít lehetőséget, amelynek “Tudomány – Innováció? Növekedés” című fejezetébe beilleszthetők az Akadémia kezdeményezései; a Lendület-program, amely tehetséges fiatal kutatók előrelépési lehetőségeit teszi lehetővé, illetve az akadémiai kutatóintézet-hálózat infrastrukturális megújítását célzó lépések – olvasható Szijjártó Péter közleményében.

A miniszterelnök szóvivője arra is kitért, hogy a kormányfő üdvözölte az MTA “ország előtt álló stratégiai kérdések megválaszolásában” tett aktív szerepvállalását, amit a döntéshozók számára készített Köztestületi Stratégiai Programok kiadványaival, értékközpontú cselekvési terveinek közreadásával végzett.

Hozzátette: Orbán Viktor és Pálinkás József abban is egyetértett, hogy a tudománydiplomácia “hiteles és hatékony országimázs-formáló eszköz” lehet Magyarország EU-elnöksége alatt, illetve azt követően is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik