Tudomány

Keveredtünk a neandervölgyiekkel százezer éve

Egy százezer éves csontmaradvány árulkodik az emberfajok kereszteződéséről.

Az állcsontot a hozzá tartozó fogakkal Kína déli részén a Csezsentung-barlangban találták meg. A fosszílián, noha egyértelműen a modern embertől származik, a sokkal robusztusabb neandervölgyi ember jellegzetességei is kimutathatók.

Erik Trinkaus, a St. Louis-i Washington Egyetem antropológusprofesszora szerint az új lelet azt bizonyítja, hogy az neandervölgyi és a modern emberek Ázsia-szerte “házasodtak” egymással.

A modern ember körülbelül százezer évvel ezelőtt kezdett terjeszkedni Eurázsia déli részén, miközben a neandervölgyi csoportok az északabbra fekvő területeket népesítették be. Utóbbiak további ötvenezer-hetvenezer éven át kiszorították a modern embert Ázsia délnyugati részén.

Később a népesség aránya a Homo sapiensek javára változott meg, s még ma is rejtély, mi történhetett az ázsiai neandervölgyi populációval. Erik Trinkaus elmélete szerint negyvenezer évvel ezelőtt “beolvadtak” a modern ember növekvő népességébe.

Fred Smith professzor, az Illinoisi Állami Egyetem szociológiai és antropológiai intézetének vezetője szerint a Csezsentung-barlangban talált állkapocscsont arról tanúskodik, hogy a modern ember sokkal korábban tűnt fel Ázsia keleti részén, mint a szakértők eddig feltételezték.

A leletről az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában jelent meg tanulmány.

AJÁNLOTT LINK:

A neandervölgyiek a modern emberrel kereszteződtek (Discovery News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik